Ulike typer refinansiering

Det finnes mange forskjellige typer refinansieringslån du kan søke om i ulike banker. Noen banker tar årsgebyrer, oppstartsgebyrer og høyere renter enn andre. Det kan være lurt å sammenligne banker så du velger det rette refinansieringslånet for deg.

Et refinansieringslån kan brukes til å samle mange smålån og kredittlån. Kanskje har du flere kredittkort og smålån med høye renter som du ønsker å pakke inn i et lån for å spare penger. Hvis du skal refinansiere ett lån, og ikke vet hvordan du bør gå frem, så kan denne artikkelen hjelpe deg.

Hva vil refinansiering si?

Om du trenger å refinansiere kan du velge å gjøre det hos din nåværende bank. Det går også an å sjekke med en eller flere banker, for å innhente forskjellige lånetilbud fra de respektive bankene. Du har to valg, enten velge å refinansiere samme tilbud som du har i dag til lavere rente og gebyrer, hos samme bank eller en annen.

Trenger du mer penger, kan du for eksempel bake inn kredittgjeld i boliglånet. Budsjettert feil på oppussing? Da kan du øke lånet, ved hjelp av en refinansiering og fullføre prosjektet ditt.

Hva kan du refinansiere?

Det er flere lån som kan være lurt å refinansiere hvis rentene er høye og hvis lånebetingelsene ikke er gode.

 • Boliglån
 • Smålån
 • Kredittkort
 • Billån
 • Båt-lån
 • Forbrukslån

Ulike typer refinansiering

Refinansiering av betalingsanmerkning

Har du opparbeidet deg betalingsanmerkninger og inkassogjeld, kan du søke om refinansiering hos banker. De kan hjelpe deg med å rydde opp i gjelden din, slik at du får slettet anmerkningene. For å få godkjenning av bankene, må du tilby pant i eiendom du eier. Eventuelt kan du bruke kausjonist for å få godkjent refinansiering.

Boliglån

Her kan du velge å refinansiere boliglånet slik at du får en bedre rente på lånet ditt. Dette kan spare deg masse penger i det langet løp. Bare en brøkdel prosent bedre rente, blir mye penger i løpet av 10-30 år. Kanskje trenger du ett opplån på boligen? Det er også mulig å velge boligkreditt.

Smålån

Hvis du har mange smålån kan det fort bli vanskelig å holde oversikt på alle. Noe som fort kan føre til betalingsgebyr eller inkasso, og i verste fall namsmannen. Derfor kan det være lurt å samle alt i ett, slik at du får en bedre oversikt og kan nedbetale smålånene raskere. Her kan du ta kontakt med bankene, og forhøre deg om om refinansiering. Ofte får du lavere rente hvis du får samlet alle til ett lån.

Kredittkort

Her kan du gjøre som med smålån altså samle alt i ett. Det er mer ryddig rent økonomisk, og du får også færre regninger å forholde deg til. I tillegg sparer du inn penger på termingebyrer og som regel lavere rente. Det kan være opptil 10% bedre rente enn kredittkort rentene.

Billån

Var du i for stor ekstase når du så den fine bilen på salgsgulvet? Eller ble du solgt en dårlig avtale med en sleip bilselger? Da kan du endre løpetiden på lånet. Dermed kan du øke løpetiden, så du minsker månedlige kostnader. Det er også mulig å flytte billånet ditt til en ny bank, med bedre rentebetingelser.

Båt-lån

Kjøpte du deg en litt for dyr og stor båt i fjor sommer? Vinteren har kommet, ekstasen har lagt seg, og du innser at den kostet litt for mye? Her kan du gjøre det samme som du ville gjort ved ett billån. Bankene hjelper deg med refinansiering, for å forbedre og hjelpe deg med den finansielle posisjonen du er i.

Forbrukslån

Har det hopet seg opp med for mange forbrukslån? Her kan du samle flere lån til ett eller søke om bedre betingelser. Du kan få lavere rente på refinansieringen av forbruksgjelden, hvis du tar sikkerhet i fast eiendom. Det er dog ikke et krav. Du bør uansett samle dyre smålån og kredittkortgjeld med en refinansieringsplan.

Refinansiering for å stoppe tvangssalg

Har du fått namsmannen på døra og trenger hjelp for å unngå tvangssalg? Da bør du kontakte banken din eller flere banker. Det er flere banker som kan hjelpe deg med å refinansiere gjelden din, selv med betalingsanmerkninger. Banker som tilbyr dette er:

 • Svea
 • Nordax
 • BlueStep
 • Bank 2
 • MyBank
 • Balansebank
 • Kraft Bank

Du er ikke garantert ett lån, men det er verdt å gi det ett forsøk. Det finnes alltid en dyktig ansatt som har lyst til å hjelpe deg ut av situasjonen.

Spesiallån

Får du ikke lån hos noen av bankene du har søkt hos? Da kan spesiallån være tingen for deg. Dette er noe de fleste banker ikke tilbyr. Ikke de tradisjonelle bankene i det minste. Med de tradisjonelle bankene menes det de norske dagligbankene. De mannen i gata har hørt om:

 • DNB
 • Eika
 • Sparebanken

I visse tilfeller kan det være vanskelig å få innvilget lån i tradisjonelle banker, selv om du skulle tjene bra nok til å få innvilget lånesøknaden din. Derfor er det noen banker som spesialiserer seg på spesiallån. Dette kalles spesialbanker. Hva en spesialbank er og noen forskjellige finner du mer informasjon om nederst i artikkelen.

Noen av tilfellene hvor tradisjonelle banker ikke innvilger deg lån kan være at du er selvstendig næringsdrivende, om du er flere enn to låntakere. I noen tilfeller hvis du har ett uvanlig yrke, som de tradisjonelle bankene kan være skeptiske til.

Omstartslån

Har du havnet i en lei situasjon og trenger en omstart? Kanskje har du mange inkassosaker liggende over deg, og trenger en ryddesjau og en frisk start? Omstartslån er ett lån hvor banken godtar at du har betalingsanmerkninger eller inkasso. For å få dette må du kunne tilby sikkerhet i bolig. Selve lånet brukes til å betale ned lån med anmerkninger. Du får også samlet all gjeld i ett lån.

Hva er viktig å tenke på når du refinansierer?

Når du skal refinansiere er det viktig å sjekke med forskjellige banker, og din nåværende for å hente inn best mulig tilbud. Uansett lån, så er det viktig å sjekke renten, etableringsgebyr, termingebyr og løpetid.

Dette er noe som kan spare deg for masse penger i det lange løp, hvis du undersøker det i forkant. Og husk alltid å være ærlig om situasjonen din, uansett hvor dårlig til du tror at du står. De ansatte i bankene er der for å hjelpe deg med refinansiering, og gjøre livet ditt lettere.

Alt i alt er det svært viktig å innhente flere tilbud fra forskjellig banker ved refinansiering. Uansett hva du trenger refinansiering av, kan bankene hjelpe deg.

Spesialbanker

Hvis du har forhørt deg med de fleste bankene, uten hell, da kan spesialbanker være noe for deg. En spesialbank er en bank som har spesialisert seg på å hjelpe de som ikke får lån hos de tradisjonelle bankene. Dette er høyrisiko-lån. Det betyr at bankene tar en høyere risiko ved å låne ut penger, i og med at du som kunde kanskje har en dårlig økonomi.

Renten på lånene er ofte dobbelt så høyt, så dette bør være siste utvei. Så hvis hvis du vurderer eller ser deg nødt til å ta opp ett lån hos en spesialbank, er dette noe du må være obs på. Du kan spare mye penger på å sjekke renten, og velge beste bank og beste tilbud.